Plannen klaar voor nieuwe inrichting van De Spinde in Hardenberg

Normal pexels andrea piacquadio 3808773
Afbeelding: Pexels

De plannen voor een nieuwe inrichting van De Spinde zijn klaar. Aan het plein in het centrum van Hardenberg komen drie nieuwe woongebouwen met op de begane grond commerciële ruimte. Dankzij een nieuwe ingang naar de parkeergarage, loopt over het plein een aantrekkelijke route richting de zuidelijke entree van het kernwinkelgebied. Het voorontwerp van het bestemmingsplan om de nieuwbouw op De Spinde mogelijk te maken ligt vanaf 24 december ter inzage. 

De Spinde wordt een gebied voor wonen en werken 

Wethouder Martijn Breukelman: “Om het winkelcentrum compacter te maken, maken we van het aanloopgebied De Spinde een aantrekkelijk gebied voor wonen of werken. De meeste winkels zijn al verhuisd naar een plek in het kernwinkelgebied. Het voormalige Rabobankpand en het rijtje leegstaande winkels worden in de loop van volgend jaar gesloopt. Op de vrijkomende plekken komen drie nieuwe gebouwen. Aan het plein wordt een nieuwe ingang richting de parkeerkelder onder het gemeentehuis gemaakt. Zo maken van De Spinde een aantrekkelijk plein voor wonen en werken. En een mooie route vanuit de parkeergarage richting het centrum.” 

De gemeente Hardenberg maakte het plan voor De Spinde samen met de Herstructurering Maatschappij Overijssel (HMO). Omwonenden en ondernemers zijn betrokken bij het maken van het plan. De provincie Overijssel draagt 650.000 euro bij aan het uitvoeren van het plan. Martijn Breukelman: “We zijn blij met deze aanzienlijke bijdrage van de provincie.” 

De gebouwen worden een logisch onderdeel van het gebied 

Het plan voor de nieuwbouw aan De Spinde is verder uitgewerkt. De drie nieuwe gebouwen worden een logisch onderdeel van het gebied. Ze passen bij geschiedenis van de Bruchterweg, de stedelijke bebouwing aan de Fortuinstraat en de jaren ’70 stijl van de Mulderij en Spindeflat. Martijn Breukelman: “De nieuwe gebouwen zien er alle drie anders uit, maar als je ze samen zien, passen ze wel goed bij elkaar. In het gebied is straks veel ruimte voor groen. Met groene daken, plantenbakken en bomen op de gebouwen. En er worden zoveel mogelijk duurzame materialen en installaties gebruikt. De indeling van de appartementen is toekomstbestendig en kan eenvoudig aangepast worden.” 

Drie nieuwe gebouwen aan De Spinde 

Op de plek van het voormalige Rabobankgebouw, tussen De Spinde en de Bruchterweg komt een stadsvilla met 12 appartementen. Het tweede gebouw staat tussen de stadsvilla en de meer stadse bebouwing aan de Fortuinstraat. Dit gebouw biedt plaats aan in totaal 16 appartementen. Op de begane grond komen commerciële/maatschappelijke ruimtes. Het derde gebouw komt in nabijheid van de Mulderij en Spindeflat. In dit blok is ruimte voor 20 appartementen, variërend van circa 60 vierkante meter tot circa 105 vierkante meter. Ook hier zit op de begane grond commerciële/maatschappelijke ruimte. 

Het voorontwerpbestemmingsplan is klaar en ligt ter inzage 

Om de bouw van de appartementen mogelijk te maken, is een nieuw bestemmingsplan in de maak. Het voorontwerp van het bestemmingsplan is klaar en ligt vanaf 24 december ter inzage. Als alles volgens planning verloopt, wordt het bestemmingsplan in de loop van 2021 voor vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden. Als de raad het bestemmingsplan vaststelt, worden ook de gebouwen aan De Spinde medio 2021 gesloopt. De bouw op De Spinde kan dan in de tweede helft van 2021 starten.

Adverteren op HardenbergActueel.nl vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op HardenbergActueel.nl en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Hardenberg
03:05

18° C

Zwaarbewolkt

0.89 km/h

80%

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief